Originàriament, el porro català de Poblet ha estat la font d’inspiració de poetes i literaris com Picasso o Miró per les seves característiques excepcionals. La seva influència ha estat tant acaparadora que, l’escriptor Josep M. Rovira Valls ha presentat el llibre “El porró: de Poblet a Nova York” on dibuixa l’evolució del porró català, des dels seus orígens fins l’actualitat.

L’obra de l’escriptor català fa un homenatge a aquest element tant preuat i permet aprofundir en un dels objectes típics de la cultura catalana que més hem vist reinterpretar-se i reinventar-se.

El llibre porta com a subtítol “El llarg viatge de l’atuell català més universal”. I aquest viatge es concentra en explicar l’aparició del porró en museus d’arreu del món, passant pel Corning Museum of Glass, prop de Nova York fins a fer un recorregut de tot el procés de creació arreu del territori català.

Per anar a l’origen del porró, cal remuntar-nos al segle XIV on trobarem el primer porró de la història (la imatge que trobem a continuació) i que va donar lloc a molts dubtes sobre si realment era un porró o un setrill.

A partir d’aquest origen, l’autor del llibre ha anat investigant i estirant el fil per poder explicar realment l’evolució d’aquest objecte. Un dels descobriments més importants és que el porro no es troba exclusivament a Catalunya, sinó que n’hi ha múltiples arreu del món, però el que sí que podem assegurar és que l’origen és català.

Pel que fa a la producció, Rovira explica que el centre més important on hi havia els forns de creació estava a Mataró i, a partir d’aquest centre, es distribuïa arreu de Catalunya, on més tard també es van instal·lar altres fàbriques al territori, com a Mallorca.

Us deixem amb una cita (Joan Amades, 1938) interessant que destaca les característiques més importants del porró català:

“De la vasta sèrie d’estris que constitueixen la cultura material catalana, sens dubte que és el porró el més bonic i el més gallard de tots. Les seves línies, sòbries i alhora gentils, li donen una elegància selecta i un tall subtil i delicat que el fan a la vegada arrogant i humil i li donen un sentit estètic i una plasticitat que l’eleven a veritable objecte d’art. La bellesa del porró, com la del setrill, ens passa inadvertida de tant que els coneixem …”

 

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.

ACEPTAR
Aviso de cookies