S’acosta la verema al Monestir de Poblet, un temps de recol·lecció del raïm per a la producció del vi.  Aquesta pot variar entre juliol i octubre segons el clima que propicia la maduració del gra de raïm, segons el tipus de vi que es vol produir i la latitud del terreny que en augmentar fa que el raïm maduri més tard.

Poblet ha estat sempre una referència a la DO Conca de Barberà pel que fa a l’elaboració del vi. Els orígens es remeten al segle IV, quan es fa evident l’adopció del cristianisme com a religió oficial, fet que va fer que el vi esdevingués la beguda més consumida durant l’Edat Mitjana.  També cal recordar que, aleshores, el vi era la beguda més higiènica, ja que no es disposava del tractament sanitari d’aigües que tenim actualment.

La història del vi a Europa ha estat sempre íntimament lligada a la vida monàstica. Els monjos dels monestirs han estat els responsables de preservar la vitivinicultura durant gairebé 10 segles, gràcies a la necessitat de tenir vi per a l’Eucaristia, així com per raons terapèutiques, sensorials o lúdiques. Per exemple, es feia servir per assegurar una bona digestió, curar infeccions de gola, rentar ferides o fins i tot com a remei per agafar el son. Tots aquests beneficis i usos del vi, va portar als monjos a conrear vinyes de manera permanent a prop dels monestirs.

Actualment diversos cellers de la zona s’han decantat per produir un vi autòcton que reflecteixi l’esperit i la filosofia que han transmès durant anys els monjos del Monestir de Poblet.

L’exemple clar i evident és el celler de l’Abadia de Poblet, l’únic celler de Catalunya que es troba dins d’un monestir on s’hi elabora un vi amb varietats autòctones de raïm, com per exemple el trepat, garrut o garnatxa, conservant la tradició vitivinícola dels monjos del monestir de l’Ordre del Císter i usant les seves tècniques tradicionals. D’aquesta manera es vol transmetre a través del gust i aromes dels vins les característiques del territori on s’hi ha conreat la matèria prima.

Els vins de l’Abadia de Poblet sempre han estat molt relacionats amb les tradicions eclesiàstiques gràcies a l’elaboració artesanal i poc invasiva que es practicava a tot Europa i que actualment continua sent una aposta clara a les vinyes de Poblet.

Poblet actualment té una extensió de vinyes de 4km per a l’elaboració d’aquest vi autòcton i dóna pas a diversos cellers de la zona a fer-se un lloc entre la competència que genera la reconeguda vitivinicultura de la Conca de Barberà.

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.

ACEPTAR
Aviso de cookies